BRANDPREVENTIE IN DE KITCHEN

Friteuse

Een keuken doet meestal denken aan lekker eten en gezellig tafelen, maar laat de burger ook stilstaan bij de brandrisico?s die op de loer liggen!

  • Controleer de gasaansluiting van het kookfornuis regelmatig.
  • Schakel het kookfornuis uit en laat geen potten of pannen op het vuur staan als je de keuken verlaat. Laat zeker nooit kinderen alleen achter in de keuken als je aan het koken bent.
  • Houd brandbare materialen (bv. handdoek) uit de buurt van het kookfornuis.
  • Laat de friteuse nooit onbewaakt achter als deze aanstaat. Ververs regelmatig het frituurvet (na ongeveer 10 keer). Vuil frituurvet houdt immers een brandrisico in.
  • Giet nooit water over een brandende friteuse. Hierdoor vererger je de situatie alleen maar. Het water kan immers een enorme vuurbal veroorzaken. Gebruik daarentegen een branddeken.
  • Flambeer nooit onder een werkende dampkap.
  • Reinig de broodrooster regelmatig. De achterblijvende broodkruimels kunnen immers een brand veroorzaken.
  • Reinig of vernieuw de vetfilter van de dampkap minstens vier keer per jaar.
  • Plaats nooit hermetisch afgesloten potten in de microgolfoven. Zorg er bij het opwarmen steeds voor dat de stoom kan ontsnappen.
  • Sluit toestellen, indien mogelijk, altijd rechtstreeks op een geaard stopcontact aan: dat vermijdt overbelasting van het net.
  • Installeer geen rookmelder in de keuken: de dampen die bij het koken vrijkomen kunnen een vals alarm veroorzaken.

Teru naar vorige pagina